De informatie op deze website is er op gericht om u de basis beginselen van het opties kopen bij te brengen. U heeft hier kunnen lezen over de definitie van opties, wat call en put opties zijn, welke risico’s er bij het opties kopen zijn, welke voordelen opties hebben over bijvoorbeeld aandelen en tenslotte zijn we dan bij de laatste vraag aangekomen, waar opties kopen? In dit artikel zullen wij u een goed idee geven van de verschillende mogelijkheden die er zijn voor zowel beginnende als ervaren beleggers.

Waar opties kopen

Opties kopen per beurs online

Over het algemeen gaat de verkoop van opties via de zogenoemde ‘exchange’ of beurs. Als professionele belegger kunt u zelf via de beurs handelen in opties. Voor overige beleggers wordt het aangeraden om contact te leggen met een broker of bank die voor u de belangrijkste handelingen zal verrichten. Dit kan zowel online als offline gebeuren. Via dit kanaal worden uw optie orders naar de beurs gestuurd. Waar opties kopen hangt dus in eerste af van uw professionele positie. Daarnaast, zal de broker eerst evalueren in hoeverre u precies begrijpt wat opties en handel strategieën zijn en u soms zelfs een bepaald niveau toekennen. Dit is vooral om te bepalen in hoeverre u zelf beslissingen zal maken en tot welk niveau de broker u zal bijstaan. Deze niveaus variëren tussen conservatief en agressief. Het hangt vooral van het risico’s opties kopen en uw account balans af of het u wordt toegestaan om bepaalde riskante strategieën toe te passen. Vervolgens kunt u dus waar opties kopen via het platform van uw broker en vervolgens overgaan tot het kopen van opties. Waar opties kopen kan meestal zowel persoonlijk, telefonisch of via het internet gedaan worden.

OTC opties kopen

Waar opties kopen is echter niet alleen gericht op het kopen van opties via een broker. Er bestaat ook zoiets als ‘over the counter’ of wel OTC opties. Deze worden namelijk niet verhandeld via een beurs, maar deze contracten worden afgesproken tussen twee onafhankelijke partijen. Over het algemeen zijn het echter alleen professionele beurs mensen en investeerders die grote hoeveelheden OTC opties verhandelen, vanwege het toch wel grote financiële risico. Indien u over veel geld beschikt dan is het ook mogelijk om waar opties kopen direct via een van de beurzen.

Koop verschillende opties

Samengevat kunt u dus waar opties kopen bij banken, vermogensbeheerders, brokers of direct via de beurs indien uw financiële positie dit toestaat. Maar waarom opties kiezen en niet bijvoorbeeld aandelen? Zoals reeds in het voorgaande artikel is uitgelegd is de investering bij een call optie vaak vele malen kleiner dan het kopen van bijvoorbeeld honderd aandelen. Op deze manier hoeft u dus maar een klein bedrag te besteden terwijl u een even grote kans of soms zelfs een grotere kans op winst maakt. Het is misschien handig om nog even te recapituleren wanneer het het beste is om voor een call optie te kiezen en wanneer men beter voor een put optie gaat. Verwacht u dat de prijs van het aandeel gaat stijgen binnen een bepaalde tijd? Waarschijnlijk verwacht de verkoper van een call optie juist dat de koers zal gaan dalen. Een put optie koop je als je denkt dat de prijs van het aandeel gaat dalen. Als dit inderdaad zo is, dan kunt u tot de expiratie datum het aandeel nog tegen een hoge prijs verkopen. Een put optie verkoper denkt juist dat het aandeel in waarde gaat stijgen.

Oefen het kopen van opties in een simulatie

Het waar opties kopen lijkt misschien heel ingewikkeld, maar zo gauw u een beetje wegwijs bent met alle termen en informatie, dan zal ook u zich kunnen begeven in het beleggers domein. Veel mensen durven deze stap echter niet direct te maken. De reden hiervoor is dat zij bang zijn om door beginners fouten te veel geld te verliezen. Een manier om dit probleem op te lossen is door te kiezen om eerst te gaan oefenen in een simulatie forum. Er bestaan verschillende gratis beleg mogelijkheden op het internet, waar u zonder restricties kunt oefenen met het beleggen en kopen van opties. U krijgt een fictief geld bedrag waar u mee aan de slag kunt. Het mooie is dat foute beslissingen u niet financieel afgestraft zullen worden. In feite heeft u hierdoor een carte blanche en kunt u net zolang blijven oefenen totdat u het onder de knie heeft. Via deze site kunt u al direct door klikken naar een van deze online simulators. Het platform, Plus500 genaamd, is een van de bekendste en meest populaire online trading platforms voor waar opties kopen waar zowel ervaren als beginnende beleggers samenkomen. Hier hoeft u dus geen storting te verrichten maar krijgt u meteen de mogelijkheid om opties te kopen. Waar opties kopen, ook al is dit virtueel, hoeft dus niet altijd geld te kosten.

Populaire manier van beleggen

De risico’s die met de handel in opties gepaard gaan zijn helaas nog altijd hoog te noemen. Tegelijkertijd mag dit u ook niet te veel afschrikken, want er kan wel degelijk heel veel geld mee verdiend worden. Opties zijn daarom een populaire manier van beleggen, net zoals het investeren in aandelen. Een verschil is echter dat men met opties geen zeggenschap krijgt in het bedrijf. Aan de andere kant zal het kopen van opties u een stuk minder kosten dan het kopen van aandelen, en kunt u evenveel of misschien zelfs meer rendement verdienen. Eigenlijk belegt u dus in het recht om in de toekomst te kopen of te verkopen. Het is dus speculeren op mogelijke toekomstige aandelen koersen. Zowel call als put opties zijn risico vol, maar geven gemakkelijk een groot rendement wat grotere is bij het gewoon beleggen in aandelen. Factoren die van invloed zijn op de prijs van de premie zijn de rente en de volatiliteit van het aandeel. Waar opties kopen gebeurt in Nederland voornamelijk via de effectenbeurs.

Het is belangrijk om te weten dat een optie altijd verwijst naar honderd aandelen en standaard op de derde vrijdag van de maand afloopt. Houdt zeker rekening met de looptijd, hoe langer deze is, hoe groter de kans is dat u op winst kunt gaat maken. Dan kunt u namelijk verkopen met winst. Daarnaast moet de uitoefenprijs de moeite waard zijn. Als deze erg hoog is, dan is beter om te passen. Tenslotte moet u nog op de volatiliteit van de koers letten. Als er veel schommelingen zijn dan is de kans groter dat het aandeel op een gegeven moment boven de door u betaalde uitoefenprijs komt en dat betekent een hoger rendement voor u en een mooi cadeau voor uw portemonnee!